سیم برق
وقتی کسی کلمه سیم را ذکر می کند، به احتمال زیاد به یک قطعه فلزی انعطاف پذیر و استوانه ای اشاره دارد که می تواند اندازه آن از چند میلی متر قطر تا چند سانتی متر متفاوت باشد. سیم های برق در انواع کاربردهای مکانیکی یا الکتریکی دیده می شود. انواع مختلفی از سیم ها در بازار موجود است که هر نوع سیم برق کاربرد متفاوتی دارد. مهم ترین چیزی که در این جا باید به خاطر بسپارید این است که قبل از شروع یک پروژه الکتریکی شامل: اتصالات الکتریکی، فرد باید در مورد انواع سیم ها و انواع اتصالات سیم کشی اطلاعات کسب کند تا بفهمد کدام شکل سیم کشی برق برای ساختمان مناسب تر می باشد.
کد رنگ سیم های برق
انواع مختلف سیمها دارای کدهای رنگی متفاوتی هستند که عموماً توسط سازمانهای مرکزی تنظیم میشوند تا در هنگام برخورد با مدارهای الکتریکی، یک روش استاندارد عملیاتی ایجاد شود. سیم های برقی که جریان از آن ها عبور می کند قرمز هستند. سیم های سفید رنگ همیشه خنثی هستند(سیم های خنثی در رنگ مشکی هم وجود دارند). برای ارت از سیم های سبز رنگ استفاده می شود. سیم های داغ برای کلید و پریزها استفاده می شود و با رنگ مشکی نشان داده می شود. سیم های رنگ آبی و زرد سیم های داغی هستند که برای لوازم خانگی استفاده می شوند، و کاربرد آن ها اندکی متفاوت تر از انواع دیگر است.
انواع سیم برق
به طور کلی سیم های برق به دو نوع چند رشته ای یا افشان و سیم های مفتولی یا خشک تقسیم بندی می شوند. هرکدام از این دو مدل دارای کاربردهای مختلفی هستند که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد؛
- سیم برق افشان
سیم های برق رشته ای معمولا از کنار هم قرار گرفتن چندین رشته سیم فلزی ساخته می شوند، علاوه بر این نسبت به سیم های مفتولی ضخیم تر و همچنین از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار هستند. بیشتر در مکان هایی استفاده می شوند که لحیم کاری و دستکاری سیم لازم است. انواع سیم های رشته ای نسبت به سیم های مفتولی مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند. معمولا مدت زمان زیادی طول می کشد تا سیم ها دچار شکستگی و ترک شوند، البته زمانی که سیم دچار ترک شود این ترک ها به مرور زمان بیشتر شده و موجب از هم پاشیدگی سیم می گردد. از لحاظ قیمت سیم های رشته ای گران تر از سیم های مفتولی هستند.
- سیم های مفتولی یا خشک
سیم های مفتولی از هادی مسی تک رشته ای ساخته می شوند. از سیم های مفتولی غیر از برق می توان در کارهای دیگری استفاده کرد، معمولا از سیم های برق مفتولی برای محکم کردن چیزی نیز استفاده می شود. البته مقاومت سیم های رشته از سیم های مفتولی بیشتر است، برای کاهش اثرات پوستی از سیم های چند رشته ای بیشتر استفاده می شود اما این امر سبب اتلاف توان در سیم می شود. قیمت سیم های مفتولی پایین تر از سیم های افشان است و گزینه ای مناسب برای کاربردهای مختلف است.
نکات مهم در خرید سیم برق
سیم برق ها در سطوح معین جریان های مشخصی را انتقال می دهند. اگر جریان انتقالی از حد معین بیشتر شود سبب سوختن و کوتاهی عمر سیم و کابل و همچنین موجب ایجاد حوادث جبران ناپذیری خواهد شد. بنابراین هنگام خرید سیم و کابل برق چند مورد را رعایت کنید؛
- جریان برقی که برای کابل تعیین شده نباید بیش از حد مجاز باشد.
- افت ولتاژ برق نباید بیش از حد مجاز شود، وگرنه موجب آسیب سیم برق می شود.
- در نهایت برای تعیین افت توان و حد مجاز برای سطح مقطع انتخابی محاسبات اقتصادی انجام دهید.